Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Klicka för att se förstoring
Heinrich Zille | Kriegsmarmelade
Zille gjorde sin militärtjänst 1880-82 och reagerade på de eländiga förhållandena och officerarnas översitteri. Sina erfarenheter använde han i de anekdotiska soldat- och krigsbilder som han gav ut 1915-16. Vadding in Frankreich 1 och 2 samt Vadding in Ost und West.
De satiriska, men också patriotiska, bilderna uppfattades av många som krigsförhärligande och spreds i stora upplagor.
På uppmaning av sin kollega Otto Nagel, som under kriget suttit i strafflägret Wahn utanför Köln för krigsvägran, samlade Zille ett antal starka antikrigsbilder i häftet Kriegsmarmelade som kom ut i en liten upplaga långt efter krigsslutet.

« Tillbaka till aktuell söklista
Heinrich Zille
1858-1929

Tysk tecknare, född i Radeburg nära Dresden. 1887 flyttade han med familj till en källarvåning i Berlin-Rummelsburg. I uttrycksfulla skildringar i teckning, etsning och litografi skildrade han Berlins proletära liv i hyreskaserner och fabriker. På berlinerdialekt präglade han för detta begreppet ”Mein Milljöh”.

Från 1907, när han som femtioåring avskedades från sin anställning i en fotoaffär, försörjde han sig som fri konstnär. Medarbetade bland annat i Simplicissimus och Lustige Blätter.

Kollegan och vännen Käthe Kollwitz beskriver Zille så här:

”… det finns också en tredje Zille, och den är mig den käraste. Denne är varken humorist för skämttidningar eller satiriker. Han är endast konstnär. Ett par linjer, några streck, lite färg ibland — och det blir mästerverk.”

Användning av visade bilder