Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Klicka för att se förstoring
Jean Veber | Tystnaden
Boerkriget pågick från 1899 till 1902. Efter att lord Kitchener utnämts till överbefälhavare för de brittiska trupperna inledde han i mars 1901 en kampanj där 30 000 gårdar ödelades och kvinnor och barn inspärrades i koncentrationsläger. 26 370 personer uppges ha dött i lägren, av dem var 81% barn.
Nummer 26 av L'Assiette au beurre från den 28 september 1901 innehåller 22 bilder av Jean Veber om boerkriget.

« Tillbaka till aktuell söklista


Jean Veber
1864-1928

Född i Paris. Blev satirtecknare när hans bror Pierre Veber bad honom medverka i tidningen Gil Blas. År 1897 kom sedan hans teckning av Otto von Bismarck, som slaktare av sitt folk, att väcka stort uppseende.

Jean Veber medarbetate sedan som tecknare i L’Assiette au Beurre. Vissa av hans teckningar gjorde skandal, som till exempel de i nummer 26 år 1901, ägnade åt att visa förhållandena i de brittiska koncentrationslägren i Transvaal under boerkriget. Bilden av Edward VII ansikte som arsel på Britannia fick censuren att dra in detta nummer av tidningen.

Vebers nationalistiska teckningar gjorde honom till en av Frankrikes populäraste satirtecknare och hans bilder publicerades också i tidningen Le Rire. Under första världskriget anmälde han sig som frivillig, skadades av stridsgas och demobiliserades år 1918.

Användning av visade bilder