Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Klicka för att se förstoring
Naji al-Ali | Handala
Den mest berömda av Naji al-Alis figurer. En tioårig pojke med händerna knutna bakom ryggen. Naji al-Ali förklarar att Handala representerar honom själv när han tvingades att lämna Palestina och han kommer inte att växa upp förrän han kan återvända. Med ryggen vänd mot åskådaren och sammanknutna händer symboliserar han avståndstagandet från yttre lösningar.

« Tillbaka till aktuell söklista


Naji al-Ali
1938-1987

Palestinsk satiriker född i byn Al-Shajara mellan Tiberias och Nasareth i vad som nu är Israel. Han gick i exil tillsammans med sin familj 1948 till flyktinglägret Ain-al-Hilweh nära Sidon i Libanon. Författaren Ghassan Kanafani såg hans teckningar vid ett besök i flyktinglägret och tryckte hans först publicerade bilder tillsammans med en artikel i Al-Hurriya den 25 september 1961.

Naji al-Ali gjorde mer än 40 000 teckningar som behandlar palestiniernas situation och är kritiska mot det palestinska ledarskapet och de arabiska regimerna. Han var en stark motståndare till varje överenskommelse som inte betonade palestiniernas rätt till hela det historiska Palestina. Naji al-Ali arbetade för flera kuwaitiska och libanesiska tidningar.

År 1985 flyttade han till London där han arbetade för den kuwaitiska tidningen Al-Qabas internationella upplaga. Den 22 juli 1987 sköts han ned utanför tidningens Londonkontor och avled den 29 augusti utan att ha återfått medvetandet. Mordet är fortfarande ouppklarat. 

Användning av visade bilderHemsida »