Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Klicka för att se förstoring
Arthur Szyk | Självporträtt: Bläck och blod
1944

« Tillbaka till aktuell söklista


Arthur Szyk
1894-1951

Polsk satirtecknare, illustratör och miniatyrmålare född i Lodz. Studerade konst i Paris och Krakow. Hans studier avbröts av första världskriget då han stred i ryska armén. Efter freden i Brest-Litovsk anslöt han sig till general Sikorskis polska armé.

Szyk startade sin karriär som satir- och karikatyrtecknare i Warszawa 1920. Kom till Paris där han arbetade med illustrationer till böcker. 1934 var han på polska regeringens uppdrag i USA där hans bilder ställdes ut. Tillbaka i Polen fick han regeringens uppdrag att göra ett antal miniatyrer om amerikanska frihetskriget som skänktes som gåva till Franklin Roosevelt 1938.

1939 befann sig Szyk i London och arbetade för brittiska dagstidningar och magasin. 1940 flyttade han till USA där han fortsatte att rita satirer som kritiserade nazistiska ledare och nazismens politik. De samlades 1941 i boken The New Order. Han ritade omslag för Collier’s och medarbetade i dagstidningarna P.M. och New York Post.

Szyk var en skicklig miniatyrmålare i medeltida tradition och gjorde 1948 för staten Israel en mycket detaljrik utarbetad bild av statens självständighetsdeklaration.

Användning av visade bilderHemsida »