Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Klicka för att se förstoring
Eduard Thöny | Franska gäster
- … och om vi än en gång skulle sammanträffa med denna angenäma motståndare på ärans fält, hoppas vi, att kriget utfaller till båda sidors belåtenhet.
Simplicissimus årgång 6 nr 14 den 25 juni 1901 omslagsbild.

« Tillbaka till aktuell söklista


Eduard Thöny
1866-1950

Österrikisk satirtecknare och konstnär född i Brixen, Sydtyrolen. Studerade vid konstakademin i München och medarbetade tidigt i tidskrifter som Berliner Modewelt, Münchener Humoristische Blätter och Radfahr-Humor.

Inriktad på att måla historiska bataljscener studerade han för den store hästmålaren Edouard Detaille i Paris och studerade uniformer och vapen i franska och tyska samlingar.

Återkommen till München 1896 blev han fast medarbetare och delägare av Simplicissimus och bidrog med 3359 teckningar fram till tidningens nedläggning år 1944. Hans motivkrets utgjordes ofta av satiriska bilder av tyska officerare och överklass.

Blev utnämnd till professor av Adolf Hitler i april 1938 och tilldelades Goethemedaljen för vetenskap och konst år 1941. I slutet av andra världskriget fanns Thöny med på Goebbels och Hitlers lista över för den nazistiska kulturen gudabenådade, ”Gottbegnadeten”, konstnärer.

Bilderna hämtade från www.simplicissimus.com.

Användning av visade bilder