Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Klicka för att se förstoring
Fritz Jürgensen | Förberedelse
- Ers excellens är alltför väl insatt i förrättningarna för att det skulle vara Er obekant hur mycket vår arbetsbörda har ökat. Men att be om en löneförhöjning för samtliga anställda skulle vara alltför påträngande. Jag önskar den därför bara för mitt eget vidkommande.

« Tillbaka till aktuell söklista


Fritz Jürgensen
1818-1863

Dansk urmakare och tecknare. Mot sin egen önskan sattes han i lära hos sin far, hovurmakaren Frederik Jürgensen. Efter faderns död 1843 övertog han faderns verksamhet men lämnade den efter fem år för att skapa sig ett liv som konstnär.

Han gifter sig med sin kusin Lise år 1842. De får en dotter men hustrun dör året efter i barnsäng och dottern växer upp hos svärföräldrarna. Den sörjande änkemannen utvecklar sig till en lite udda, inåtvänd person som söker sin tröst i flaskan. Med tiden gör han en lång rad teckningar avsedda för familj och vänner.

Teckningarna är försedda med träffsäkra repliker eller beskrivningar. De är både humoristiska och satiriska men var inte tänkta att publiceras. Först år 1860 och 1861, några få år före sin död, gav Jürgensen ut ett par böcker med sina teckningar.

Gysseboken skrevs år 1843 till tecknarens systerson Frederik Ness, som kallades Gysse. Den publicerades först år 1920.

Här kan du se fler bilder av Fritz Jürgensen och läsa hans finurliga bildtexter på originalspråket danska. Flera av hans texter har blivit bevingade ord.

Användning av visade bilder