Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Klicka för att se förstoring
Juan Gris | Flygning
– Stopp! ... Om ni var en fågel skulle ni ha rätt att flyga ... men eftersom ni är människa måste ni ha myndighetstillstånd!

Den 17 december 1903 genomförde brödraparet Wright de första flygningarna med en motordriven flygmaskin enligt principen "tyngre än luft".
Även i Frankrike var intresset för flygning stort och L’Assiette au Beurre gav 1908 ut ett specialnummer om flygning.
Nästkommande år, den 25 juli 1909 flög den franske flygpionjären Louis Blériot över Engelska kanalen.
L’Assiette au Beurre no 398 den 14/11 år 1908.

« Tillbaka till aktuell söklista


Juan Gris
1887-1927

Född i Madrid som José Victoriano Gonzáles. Visade tidigt begåvning för teckning men hans föräldrar lät honom börja vid Escuela de Artes y Manufacturas i Madrid med förhoppningen att han skulle bli ingenjör. Men han slutade vid skolan 1904 och började medarbeta med teckningar i humormagasinen Blanco y Negro och Madrid Cómico.

1906 flyttade Gris till Paris, till Bateau-Lavoir i Montmartre, där många konstnärer, bland annat Picasso, hade ateljéer. Han bidrog med bilder i tidskrifter som Le Cris de Paris, Le Charivari, L’Assiette au Beurre och Le Témoin. Han valde ofta sociala teman i sina bilder.

1911 hade Gris sin första utställning i Paris. Därmed slutade han helt med satirteckningar och övergick till måleriet. Gris betraktas tillsammans med Braque och Picasso som skapare av kubismen.

Användning av visade bilder