Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Klicka för att se förstoring
Erich Ohser | Överlöparen
- Här skriver "Völkische Beobachter“ om undermänniskor, röda mordbestar och tukthusslödder. Att tänka sig att jag ännu igår var en sådan och idag en nationalhjälte …
Vorwärtz den 25 mars 1930.

« Tillbaka till aktuell söklista


Erich Ohser
1903-1944

Född i Untergettengrün på gränsen till Tjeckoslovakien. När Ohser var fyra år flyttade familjen till det närbelägna Plauen. År 1928 avslutade han sina studier vid Akademin för grafisk konst och bokindustri i Leipzig och började arbeta på Sächsische Sozialdemokratische Presse.

I de tyska socialdemokraternas huvudorgan Vorwärts publicerade Ohser satiriska bilder av Joseph Goebbels och Adolf Hitler vilket ledde till att han fick yrkesförbud år 1933.

Han fortsatte att arbeta under pseudonymen e.o.plauen, bildad av hans initialer och uppväxtorten Plauen. Mellan 1934 och 1937 publicerades 157 episoder av serien Far och son i Berliner Illustrierte Zeitung.

Från 1940 började Ohser åter rita teckningar med politiska teman. Han arresterades tillsammans med journalisten Erich Knauf anklagad för riksfientliga yttranden. Den 5 april 1944, dagen före rättegången, tog Ohser sitt liv i cellen. Knauf dömdes till döden och avrättades några veckor senare.

Här kan du läsa mer om Erich Ohsers liv och verk.

Användning av visade bilder