Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Klicka för att se förstoring
Klaus Albrectsen | Slutlig lösning vid Medelhavet
Den 6 juni 1982 invaderade Israel under premiärminister Menachem Begin Libanon. I början av september ryckte israeliska styrkor under ledning av Ariel Sharon in i Beirut. På kvällen den 16 september lät Sharon libanesiska falanggister gå in i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila. När falangisterna lämnade lägren 36 timmar senare lämnade de efter sig 700-800 döda palestinier, män, kvinnor och barn.
Stockholmstidningen 1982.

« Tillbaka till aktuell söklista


Klaus Albrectsen
Född 1932

Klaus Albrectsen är en av Danmarks stora satirtecknare som i nära sextio år kommenterat världens tillstånd. Albrectsen var under 1960-talet knuten till Berlingske Tidende men samarbetet fick ett abrupt slut när han började kritisera USA:s krigföring i Vietnam. Efter att flera gånger ha upplevt att hans teckningar inte gick i tryck valde han att gå över till Ekstrabladet där han fick större spelrum för sina kritiska kommentarer.

Ett återkommande tema i hans satirer är motståndet till EU. Efter folkomröstningen 1972, som resulterade i danskt medlemskap, valde han att flytta till Sverige. Här tecknade han för Expressen tills han upptäckte att hans kritik av kärnkraften inte gick i tryck.

Han bestämde sig för att inte teckna för borgerliga tidningar och medverkade i stället i den syndikalistiska Arbetaren och Stockholms Tidningen. I Danmark tecknade han för Socialistiskt Dagblad och ett antal alternativa tidskrifter. Han fick även uppdrag från fackföreningsrörelsen i form av affischer, foldrar och satiriska kommentarer i facktidningar.

År 1981 mottog Klaus Albrectsen danska LO:s kulturpris och 1984 LO:s kulturpris i Sverige. Han har också illustrerat böcker och 2002 gav han ut sjävbiografin Livstegn – en venstrehåndstegners tillbageblik.

Användning av visade bilder