Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Klicka för att se förstoring
Gavrila Ivanovich Skorodumov | Politisk balansgång i Europa 1791
En svensk soldat balanserar mellan stormakterna England till vänster och Ryssland till höger. Gustaf III valde att i ett misslyckat anfallskrig 1788-1790 vända sig mot Ryssland.
Vid fredsuppgörelsen gjorde ingendera sidan några landavträdelser. Men på båda sidor stupade många eller dog av sjukdomar.

« Tillbaka till aktuell söklista


Gavrila Ivanovich Skorodumov
1755-1792

Skorodumov föddes i en konstnärsfamilj och utbildades 1764-1773 vid Sankt Petersburgs konstakademi där han studerade gravyrteknik. Han lärde sig att behärska tekniken med kopparplåtsgravyr och vann en guldmedalj och möjlighet att resa till London för vidare studier.

Där hade Francesco Bartolozzi utvecklat tekniken ”stipple engraving” till mästerskap och som hans lärjunge lärde sig Skorodumov snabbt tekniken att med små punkter skapa halvtoner i gravyrer. Han arbetade främst med att överföra den schweiziska målaren Angelika Kauffmanns porträtt till gravyrer som kunde spridas i större upplagor.

År 1782 erbjöd Katarina II Skorodumov att komma tillbaka till Ryssland för att ansvara för gravyrverkstaden och hennes samling av gravyrer i Erimitaget. Han fick dock ringa stöd av kejsarinnan och inga elever men fortsatte att arbeta hårt med gravyrer, oljemålningar, akvareller, pastellkritor och pennteckningar. År 1792 avled han i kolera.

Användning av visade bilder