Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Sverige   |   Europa   |   Övriga världen
Klicka för att se förstoring
Will Dyson | Det här skall jag tala med min advokat om
Dysons bilder av plutokraterna retade de träffade. Men även inom labourpartiet fanns en kritik mot hans drastiska bildspråk.
Från Londontidningen Daily Herald.

« Tillbaka till aktuell söklista


Will Dyson
1880-1938

Född i Ballarat, Australien. Vid sjutton års ålder började hans bilder publiceras i Bulletin och Lone Hand. År 1903 trycktes hans teckningar i färg i Adelaidetidningen Critic, de första i Australien. De följdes sedan av bilder i Godfly och Clarion.

År 1910 flyttade Dyson till London där han blev den ledande tecknaren på nystartade Daily Herald. 1915 utnämndes Dyson till officiell australisk krigsartist och sårades två gånger medan han tecknade australiska soldater i tjänst på västfronten.

1925 var Dyson tillbaka i Australien som tecknare på Melbournetidningen Herald. Efter en resa till USA 1930 för att visa torrnålsgravyer, en teknik han just lärt sig, återvände han till London. Arbetade fram till sin död på den nya Daily Herald som 1933 blev världens största dagstidning med en upplaga på 2 millioner exemplar. Hans bilder visades nu ofta över tidningens hela förstasida.

Användning av visade bilder