Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
<1900  |  1901-1945  |  1946-1989  |  >1990
Klicka för att se förstoring
Ewert (EWK) Karlsson | Astrid och Sträng

Ja, alldeles riktigt, det är Astrid Lindgren som försöker peta ut pengar ur spargrisen Gunnar Sträng (som försjunkit i Emil i Lönneberga). Ännu mera noggrant läste Sträng säkert artikeln "Pomperipossa i Monismanien" där Astrid Lindgren klagade över marginalskatt på över 100 procent! Många anser att den artikeln kostade (s) valsegern 1976.

« Tillbaka till aktuell söklista


Ewert (EWK) Karlsson
1918 - 2004

Han föddes på gården Rävbrinken i Mogata socken, numera i Söderköpings kommun. Han ägnade sig åt jordbruk och tecknade på fritiden tills han 1951 etablerade sig som professionell tecknare med bostad i Huddinge utanför Stockholm.

EWK har illustrerat böcker och tecknat porträtt och illustrationer för särskilda ändamål, men han är mest känd för sina politiska teckningar i Aftonbladet och tidningen Land. Konstverk som Moder Jord och EWK's menageri, där han tecknade partiledarna som djur, är för alltid inskrivna i konst- och presshistorien.

Hans mästerliga förmåga att skildra människor och fenomen på ett för betraktaren tydligt och gripande sätt gjorde honom världsberömd och han har tre gånger begåvats med titeln världsmästare i sin genre. Urval av hans teckningar har visats på många utställningar i Sverige och han är också representerad på ett antal muséer i skilda delar av världen.

Sedan våren 2009 finns en permanent EWK-utställning på Arbetets museum i Norrköping. 

web.ewk.se

Användning av visade bilder