Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
<1900  |  1901-1945  |  1946-1989  |  >1990
Klicka för att se förstoring
Jean Bruller | Nouvelle clé des Songes

Från Jean Brullers bok: Vad varje drömmare bör veta om den psykoanalytiska tolkningen av drömmarna – följt av en ny nyckel till drömmarna med tjugo akvareller av författaren visande de typiska drömmarna.

« Tillbaka till aktuell söklista


Jean Bruller
1902-1991

Fransk författare och illustratör född i Paris. Utbildade sig till elektroingenjör men började direkt därefter istället som illustratör. År 1926 gav han ut sin första egna bok med text och teckningar, 21 recettes pratiques de mort violente. År 1930 illustrerade han barnboken Patapoufs et Filifers med fabler av André Maurois om segregationens brott.

Under andra världskriget tog han pseudonymen Vercors och i februari 1942 kom hans första novell La Silence de la Mer ut i det ockuperade Paris. Utgåvan var den första titeln i serien Les Cahiers du Silence på det nystartade underjordiska förlaget Les Éditions de Minuit.

Le pont des Arts i Paris finns en minnesplakett med anledning av att det var här som Jean Bruller lämnade över de första exemplaren av La Silence de la Mer till Jacques Lecompte-Boinet, ledare för motståndsrörelsen Ceux de la Résistance. Ett av dessa exemplar skulle lämnas vidare till general de Gaulle i London.

På svenska finns boken utgiven under titeln Havets tystnad av Sällskapet Bokvännerna år 1975 illustrerad med träsnitt av Torsten Billman.

Användning av visade bilder